Inspiratie | Onyx Uitvaart

Inspiratie voor uw uitvaart

Elke uitvaart is uniek, maatwerk. Of u nu kiest voor een uitvaart die volledig plaatsvindt in het crematorium of op de begraafplaats, of kiest voor andere locaties. Want de inhoud van het afscheid zorgt grotendeels voor de persoonlijke noot. We denken altijd met u mee wat past bij de overledene en bij u en welke keuzes daarbij gemaakt kunnen worden. We denken, als u dat wenst, met u buiten de gebaande paden. Onze uitvaartbegeleiders kennen veel bijzondere afscheidslocaties, sprekers en musici in Amsterdam. En kennen de vele leveranciers van kisten, vervoermiddelen. Ter inspiratie voor uw uitvaart hebben wij wat verschillende mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Bent u zich nu aan het oriënteren? We denken graag met u mee in een gratis en vrijblijvend voorgesprek. Wilt u een indicatie van de kosten weten? Kijk dan bij onze voorbeelden van uitvaartkosten.

“In een moeilijke periode is het fijn als mensen zijn die weten wat ze doen.”

Marcel

Vervoer

Iedereen kent de zwarte en grijze rouwauto, in verschillende modellen. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Wat dacht u van rouwkoe Leentje, de kleurrijke rouwauto of een rondvaartboot? Ter inspiratie treft u een aantal foto’s aan.

Kisten

Kiest u voor een kist, een mand of een wade? Wat u ook kiest, er zijn vele mogelijkheden. Wij zijn niet gebonden aan één leverancier en denken graag met u mee. Op de foto’s treft u de meer bijzondere exemplaren aan om ideeën op te doen.

Locaties

Een andere locatie voor de afscheidsdienst dan de aula van het crematorium of de begraafplaats? In Amsterdam zijn er legio mogelijkheden. Van De Beurs van Berlage tot het Amsterdamse Bos. Van het West-Indisch Huis tot een theater.

Inspiratie Uitvaartvervoer | Onyx Uitvaart
Inspiratie uitvaartkist | Onyx Uitvaart
Inspiratie ritueel | Onyx Uitvaart
Inspiratie bloemen | Onyx Uitvaart

Rouwdrukwerk

Rouwdrukwerk omvat alle uitingen die voor de uitvaart worden gebruikt en op papier zijn gedrukt. We hebben het dan over:

 • De rouwkaart
 • Een bidprentje
 • Een herinneringskaartje
 • De liturgie
 • Een dankkaartje
 • Een rouwadvertentie
 • Het condoleanceboek of condoleancekaarten

Rouwkaart

Eigen ontwerp: Onyx werkt samen met een ontwerper en drukker die heel snel voor u een ontwerp kunnen maken. U kunt een foto aanleveren of aangeven welke sfeer het ontwerp moet uitstralen. Samen maken we de tekst. Vervolgens ontvangt u in per mail een voorstel. Dit schaven we net zo lang bij tot u tevreden bent. We hanteren verschillende formaten. Een mooi ontwerp bij veel foto’s of tekst is de drieklap: een harmonica of uitvouwkaart die uit zes zijden bestaat. We werken met verschillende papiersoorten en geven u een advies dat past bij de nabestaande en het ontwerp.

Kiezen uit collectie: We beschikken ook over een grote collectie ontwerpen. Ingedeeld op onderwerpen  zoals bomen, dieren, bloemen, water, stillevens, enzovoorts. Zit er niets bij wat u zocht? Dan zoeken wij naar een geschikte afbeelding. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een klassiek zwart of grijs randje rondom de kaart te kiezen.

Zelf schrijven of op envelop drukken: U kunt bij ons kiezen of u de enveloppen zelf wilt schrijven en zelf de kaarten wilt versturen of dat wij deze vanaf de drukker voor u verzenden. In het laatste geval ontvangt u van ons een excelbestand waar u alle adressen in zet. Wij drukken de adressen dan op de enveloppen en verzorgen de verzending.

Rouwadvertentie

De kosten van een rouwadvertentie hangen samen met de lengte van de advertentie. De krant berekent de kosten namelijk per mm en per kolom. Samen met u kijken we welke tekst er in de advertentie komt te staan en of we ruimte kunnen winnen om de kosten te drukken. Als er meerdere advertenties zijn dan zorgen wij dat deze onder elkaar en in de juiste volgorde worden geplaatst. Het is ook mogelijk om de advertenties met elkaar te verbinden zodat er een mooi geheel ontstaat. We geven de plaatsingsopdracht pas als u akkoord bent met de definitieve kosten.

Condoleanceboek

We maken altijd gratis voor u een online condoleanceregister aan. Daarnaast heeft Onyx Uitvaartverzorging prachtige condoleanceboeken van natuurlijk materiaal met een doos eromheen. Hier kunt u achteraf de kaarten en linten in bewaren. Het is ook mogelijk om het kaft van een boek te laten bedrukken met een afbeelding in het verlengde van de rouwkaart. Een andere mogelijkheid is het meesturen van kaarten met de rouwkaart. Hierop kunnen genodigden een herinnering zetten. Deze kaart deponeren ze dan bij de uitvaart in een doos. U kunt vervolgens de herinneringen bundelen.

 

Wilt u alvast nadenken over een tekst voor de rouwkaart? Kijk hier bij onze tips en suggesties.

Rouwbloemen

Inspiratie rouwbloemen | Onyx Uitvaart
Inspiratie rouwbloemen | Onyx Uitvaart
Inspiratie rouwbloemen | Onyx Uitvaart
Inspiratie rouwbloemen | Onyx Uitvaart

Bloemen geven troost aan nabestaanden en zijn een eerbetoon aan de overledene. Soms vinden nabestaanden veel bloemen zonde. Zoveel geld, en ze liggen maar even… Helemaal geen bloemen is vaak wat kaal. Een oplossing kan zijn dat iedereen één bloem meeneemt. Deze worden dan in op de kist gelegd, of in vazen om de overledene heen gezet. In plaats van bloemen vragen nabestaanden ook wel een donatie aan een goed doel.

Bij een begrafenis liggen de bloemen aan het eind van de dag van de uitvaart netjes op het graf. Bij een crematie kunt u de keuze maken: De bloemen kunnen op het strooiveld worden gelegd, u kunt ze meenemen naar huis maar we kunnen ook een boeketje voor u samenstellen uit de verschillende stukken.
De kaarten en linten verzamelen we en geven deze aan u aan het eind van de uitvaartdienst. U kunt de kaarten en linten ook mee laten cremeren of op het graf laten liggen.

Betekenis kleuren

Wist u dat aan de kleuren van bloemen een betekenis is gegeven?

 • Wit: puurheid, zuiverheid, eenvoud. En ook onschuld,  volmaaktheid en liefde en vroomheid
 • Rood: passie en liefde
 • Oranje: vrolijkheid, plezier, optimisme, warmte
 • Geel: energie en kracht
 • Groen: vrede, hoop
 • Paars: waardigheid en ernst
 • Roze: tederheid, romantiek
 • Blauw: goddelijkheid, eeuwigheid

Afscheidsfotografie

Inspiratie afscheidsfotografie | Onyx Uitvaart
Inspiratie afscheidsfotografie | Onyx Uitvaart
Inspiratie afscheidsfotografie | Onyx Uitvaart
Inspiratie afscheidsfotografie | Onyx Uitvaart

Ach, dat doen we zelf wel, een paar foto’s maken. Dat kan. Maar sinds wij als bij Onyx Uitvaart hebben gezien hoe mooi en waardevol het is als een professionele afscheidsfotograaf dit doet, adviseren wij vaak om het te laten doen. Een afscheidsfotograaf weet welke momenten ertoe doen. Vangt precies dàt tedere gebaar, dìe uitdrukking die u later nog troost geven.

We werken veel samen met Boy Hazes Uitvaartfotografie. Omdat Boy zich bijna onzichtbaar maakt. Bevlogen is. Prachtige herinneringsboeken maakt. De foto’s hierboven zijn van Boy Hazes. Net als een aantal andere foto’s op deze site.

Overigens zijn alle foto’s op onze site met toestemming van de nabestaanden geplaatst.

Uitvaartkisten en -manden

‘Doe mij maar in een kartonnen doos.’ Een uitspraak om aan te geven dat er niet teveel geld moet worden uitgegeven aan de uitvaartkist. Gek genoeg is een kartonnen kist duurder dan een eenvoudige spaanplaten kist. Dat komt doordat de laatste vaker wordt afgenomen en dus goedkoper geproduceerd kan worden.

Aan een crematiekist geven mensen vaak minder geld uit dan aan een kist voor een begrafenis. De logische reden daarachter is dat de crematiekist minder lang hoeft mee te gaan. Veel mensen denken dat de kist bij cremeren niet meegaat in de oven, dat is een misvatting. De oven is overigens zo heet dat er nauwelijks as van overblijft.

Spelen milieuoverwegingen een rol? Kies dan voor een kartonnen of houten kist. Daarin is veel minder lijm verwerkt.

Onyx Uitvaart is onafhankelijk en kan terecht bij alle leveranciers van uitvaartkisten. Heeft u dus een bepaalde kist in gedachten, dan kunnen wij dat altijd regelen. Het enige waaraan wij zijn gebonden zijn de regels van het crematorium of de begraafplaats. Het gaat daarbij om soort materiaal en de afmeting.

Uitvaartkist, mand of wade

Er zijn uitvaartkisten van spaanplaat, fineer, karton en hout. Met bekledingen van satijn of katoen. De keuze is bijzonder groot. Bij Onyx kiezen de meeste mensen voor een kist van Bogra of Akidia.

Greencoffins heeft prachtige manden in de collectie.

Kiest u voor een wade, kijk dan eens op Wikkelgoed of Uitvaartwade.

Versieren van de uitvaartkist

Een populieren houten kist leent zich uitstekend om op te tekenen of verven. Wilt u graag foto’s op de kist leggen, dan beschikken wij over prachtige kistbanden waar u deze in kunt steken. Deze banden lenen zich ook om herinneringskaartjes in te steken.

Bij Onyx zijn wij er voorstander van om de kist en de omgeving ervan zo persoonlijk mogelijk te maken. Spaarde iemand vingerhoedjes of tuinkabouters? Was de hobby modelspoorbanen bouwen? We bedenken samen met u hoe we dit terug kunnen laten komen op of rond de uitvaartkist.

We hebben ongeveer 40 verschillende kisten en manden op voorraad staan. Bekijk de modellen en prijzen.