Groene uitvaart | Onyx Uitvaart

Groene uitvaart

Bij een groene uitvaart probeert u zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Maar wat betekent dat? Is begraven beter dan cremeren? En wat zijn de mogelijkheden? Onyx Uitvaartverzorging helpt u graag bij het regelen van een groene uitvaart.

“De serviceverlening is uitstekend en dan is er ook aandacht voor het financiële aspect. Er wordt niet overal geld uit geslagen, een eigenschap in deze branche, die ik te vaak ben tegengekomen. De behandeling was deskundig, hulp bij digitale problemen, inleving in de situatie. Niets dan lof.”

Alja

Bij een groene uitvaart staat het milieu centraal. We noemen het ook wel een duurzame uitvaart. Er zijn meerdere aspecten waarmee u kunt zorgen voor een groene uitvaart.

Vervoer

Het meest vervuilende onderdeel is verrassend genoeg niet begraven of cremeren maar…. het uitvaartvervoer! Dat heeft de TU Delft berekend. De laatste ritjes van de overledene tellen niet echt op. Maar alle genodigden die met de auto naar de uitvaart komen leveren wel veel uitstoot op. Zorg daarom voor een locatie die goed met openbaar vervoer bereikbaar is. En vraag de genodigden om daar ook gebruik van te maken. Een stapje verdergaan? We kunnen een elektrische rouwauto gebruiken voor de uitvaart. Of we maken gebruik van de rouwfiets.

Begraven of cremeren?

Laten we allereerst zeggen dat de keuze voor begraven of cremeren niet alleen moet afhangen van het milieu. Uw gevoel, wat uw nabestaanden willen en mogelijk familietradities spelen ook een rol.

Zowel begraven als cremeren hebben impact op het milieu. Wat het meest belastend is, verschilt per onderzoek. Afhankelijk van welke aannames er worden gedaan.

Uit bodem- en wateronderzoek blijkt vooralsnog niet dat de grond door begraven vervuilt. Wel neemt begraven een veel ruimte in. Wil je groen begraven, zorg dan dat de uitvaartkist uit natuurlijke materialen bestaat. Hetzelfde geldt voor de kleding van de overledene. En, niet onbelangrijk, geef geen spullen mee die niet verteerbaar zijn. Wat ook impact heeft op het milieu is een grafsteen. Niet alleen omdat deze vaak wordt gewonnen uit natuursteen. Maar ook omdat deze vaak een grote afstand aflegt naar Nederland. In Nederland zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen. Daar zijn geen, of natuurlijke grafmarkeringen mogelijk. Het graf gaat op in de natuur. Het plekje waar uw geliefde ligt vindt u terug via GPS-coördinaten.

Cremeren geeft CO2 uitstoot. Er zijn wel nieuwere ovens die een milieufilter hebben. Warmte wordt soms ook opgewekt uit restwarmte. Voordeel van cremeren is dat het nauwelijks ruimte inneemt. Wilt u wat terug doen voor het milieu? Uit de as kunt u een boom laten groeien.

Rouwdrukwerk

Het minst vervuilend is natuurlijk een digitale rouwkaart. Dat is alleen niet altijd gewenst. Bij een groene uitvaart gebruik je FSC papier. Dat is papier is afkomstig van verantwoord beheerde bossen.

Uitvaartkist, -mand, of opbaarplank bij een groene uitvaart

Veel uitvaartkisten zijn van spaanplaat. Spaanplaat is zaagsel en kleine stukjes hout die verlijmd zijn. Die neemt u dus niet. Een eenvoudige houten kist is iets duurder, maar niet schokkend veel duurder. Een uitvaartmand van pitriet, rotan of bamboe is een alternatief. Net als een opbaarplank. Daarbij heb je dan wel een lijkwade nodig. Wil je een groene uitvaart, zorg er dan voor dat de kleding die de overledene aanheeft ook duurzaam is. Bij natuurbegraafplaatsen is dat zelfs een vereiste.

Uitvaartcatering

Ook bij de catering kun je groene keuzes maken. Bijvoorbeeld door producten te bestellen die van een lokale leverancier komen. Of door de aantallen hapjes goed in te schatten, zodat er niet veel weg wordt gegooid.

Kosten van een groene uitvaart

De kosten van een groene uitvaart kunnen we niet een twee drie noemen. Deze hangen samen met de keuzes die je maakt. We hebben indicaties van uitvaartkosten gemaakt, maar deze zijn niet specifiek van groene uitvaarten. Toch hoeven de kosten niet per definitie heel veel hoger te liggen. Op basis van je wensen kunnen we een offerte voor u maken.

Welkom met elke uitvaartverzekering

U bent vrij om elke uitvaartondernemer te kiezen die u wilt. Ook als u een uitvaartverzekering heeft. Onyx Uitvaartverzorging werkt samen met alle uitvaartverzekeraars. We kunnen de polis voor u innen en verrekenen met de kosten van de uitvaart. Lees meer over uitvaartverzekeringen.

In 2 minuten een offerte op maat aanvragen

Heeft u uw uitvaartwensen op een rij? Graag maken we voor u een uitvaart offerte op maat, afgestemd op uw persoonlijke wensen.